donderdag 30 juni 2011

Internet hitlijsten, wie staat er op 1 en waar sta ik en mijn concurrent?

 
Altijd populair geweest en het zal altijd populair blijven de lijstjes. Wie is de mooiste vrouw van Nederland, wie is de sterkste man van de wereld, wie staat er in de top 40 en waar sta ik? Ook voor websites bestaan dergelijke lijsten. Hoewel de nummer 1 al een tijd Google is, is opvallend dat in de top 10 best bezochte websites in Nederland o.b.v. Alexa staan nog net twee Nederlandse sites staan. Dit onderstreept dat internet een wereldwijd medium is en dat hier vaak geldt; alles of niks. Anders dan in de gewone wereld waar twee schoenenwinkels in een straat voor beide meer oplevert dan 1 winkel, is op internet de dominantie van de grootste aanbieder veel sterker. Zo sterk zelfs dat voor de nummer 2 het al moeilijk is om te overleven. Laat staan voor de rest. Is hier wat tegen te doen? Ja, een sterke focus op je doelgroep en blijven door ontwikkelen. Hyves begrijpt ook dat een head to head concurrentie met Facebook niet te winnen is, door te focussen op Nederland en Nederlandse content probeert het een eigen plek te vinden en relevant te blijven voor haar gebruikers.

maandag 20 juni 2011

Overzicht online Payment Service Providers (PSP)

Voor de workshop en het advies over online payment die ik laatst moest geven (zie eerdere blog) heb ik op het web gezocht naar een handig overzicht van Payment Service Providers (PSP). Ik kon alleen verouderde overzichten vinden daarom hier een actueel overzicht van Payment Service Providers. Ze bieden allemaal de relevante betaalmethoden. Het verschil zit hem in zaken als meer BtC of ook BtB, Collecterend of distribuerend, nationaal of internationaal georienteerd, techniek en natuurlijk de kosten. Met de meeste heb ik in het verleden zaken gedaan. Als je aanvullende informatie wil stuur me een mail. Als je opmerkingen hebt laat een commentaar achter of stuur ook een mail.



Adyen 
Adyen is opricht door ex Bibit medewerkers die de behoefte onderkenden aan een meer flexibel en modern systeem. Daar zijn ze zeker in geslaagd, met name de one page check out is erg goed en zorgt voor een echte geintegreerde betaaldoplossing. Bijzonder is dat het zowel een collecterende als en distribuerende PSP is.

Buckaroo
Buckaroo is interessant voor webwinkels die een klein transactie volume hebben, maar inmiddels hebben ze ook grote klanten als Modern.nl, Lotto en Miss Etam.
Buckaroo is een collecterende PSP.

Docdata Payments
Docdata Payment is een onderdeel van Docdata NV die onder andere ook ecommerce platvorm levert en fulfilment doet voor Bol.com en V&D.
Docdata is eeen collecterende PSP

Global Collect
Ooit gestart als onderdeel van TNT, maar is nu een wereldwijde PSP. Zeker voor internationale sites een goed alternatief.
Global Collect is een collecterende PSP

Ogone
Is een internationale PSP en sterk in de reisbranche. Ze hebben een aardige demo om een eerste indruk van de processen rondom de internetkassa op hun site staan.
Ogone is een distribuerende PSP

World Pay
Tot voor kort een onderdeel van RBS. In Nederland bekend als Bibit, maar deze naam wordt niet meer gevoerd. Internationale focus.
World Pay is een collecterende PSP

Er zijn nog andere PSP's maar die zijn vaak kleiner en bieden niet het hele scala aan betaaloplossingen.

Kan dat nog anno 2011 een webshop zonder internetkassa?

Ik werd onlangs gevraagd om te adviseren over de implementatie van een internetkassa voor een zakelijke webshop. Kan dat nog anno 2011 een webshop zonder internetkassa vroeg een vriend mij toen ik hem over de opdracht vertelde. Ja en eigenlijk ook heel goed. Zowel voor de klant als voor de ondernemening.

In de offline (groot) zakelijke markt is achteraf betalen vaak (nog) de bestaande praktijk en daar zijn de systemen bij zowel de betaler als de ontvanger op ingericht. De kopende klant beschikt zelden over een identifier voor Ideal en of company credit card. Het bestellen met een factuur is daarentegen geen probleem. Bij de verkoper zijn vaak alle legacy systemen ingericht op betalen per factuur en is dit dus vele malen eenvoudiger te implementeren.

Waarom dan toch een online betaalmodule implementeren?
  • Voor de opdrachtgever was het een imago kwestie. Het online kunnen betalen hoort bij de uitstraling van een webshop.
  • De kopende klant kan natuurlijk met zijn eigen identifier of Credit card kopen en de rekening achteraf declareren bij zijn werkgever.
  • Minder risico als er met Ideal wordt betaald, het geld is binnen voordat het product of de dienst wordt geleverd
  • De cashflow wordt er positief door beinvloed, de betaaltermijn wordt tot 120 dagen versneld.
  • Lagere kosten een factuur opmaken en verzenden kost  € 2,18 euro (onderzoek Cendris)
De integratie van online payment met bestaande legacy systemen als SAP, Oracle, Siebel etc is vaak gecompliceerd en dus kostbaar. Daarom moet je goed afwegen of de voordelen groot genoeg zijn, de kosten vaak hoger uit de inkomsten zelden ook. Mogelijk is een online factuur een betere oplossing.